Skip to main content

Een bijzondere dag ter ere van 100 jaar Villa Verde: Het helpt om je te kunnen verplaatsen in de mensen die je verzorgt.

Ontdekkingsreis naar de toekomst

Hoe voelt het om oud te zijn? Om met beperkingen te leven? Om afhankelijk te zijn van anderen? Tijdens de jubileumdag voor het 100-jarig bestaan van Saamborghs Villa Verde in Almelo, maakten onze zorgprofessionals, zorgverleners en casemanagers uit de regio met Oudtopia een indrukwekkende reis naar hun eigen toekomst.

Via allerlei technieken stapten ze in schoenen van hun oudere zelf. En dat is best confronterend… zorgafhankelijkheid en desoriëntatie voelen. En verdwalen in een geheugen dat steeds minder wordt.

Bewustwording en inleven

‘Als zorgprofessionals zijn we voortdurend bezig met het welbevinden van onze bewoners’, vertelt Jeanine Spang, locatiemanager van Villa Verde. ‘Het helpt om je compleet onder te dompelen in het leven en lichaam van in de mensen die je verzorgt. Deze ervaring heeft onze kijk op zorg verdiept en veranderd.’

Ook is er gesproken over hoe zij later zelf willen wonen als ze hulpbehoevend zijn. En wat ze nodig hebben om zich in hun laatste huis echt thuis te voelen. ‘Het was een eyeopener’, zegt Jeanine Spang. ‘En het bevestigde nogmaals om je te focussen wat echt belangrijk is.’

‘Bij Saamborgh werken we volgens het principe van Positieve Gezondheid. Dat betekent dat we kijken hoe ouderen een betekenisvol leven kunnen leiden. Mensen zijn niet hun aandoening. Toch wordt daar in de ouderenzorg vaak wel op gefocust. Bij Positieve Gezondheid ligt het accent op de mensen zelf. Op hun veerkracht. We kijken naar wat iemand nog wel kan en waar hij of zij blij van wordt. Deze dag heeft wat mij betreft onderstreept dat dit een goede aanpak is.’