Skip to main content

Een huis met historie

Verscholen achter het groen aan de Wierdensestraat in Almelo staat al een eeuw de karakteristieke Villa Verde.

Omgeven door bomen, struiken en een prachtige tuin ligt deze villa letterlijk in het groen. Al 100 jaar is deze markante stadsvilla beeldbepalend. De villa, in 1923 gebouwd in opdracht van de familie Smits van textielfabriek Smits, droeg tot 1950 de naam Pretty House. En een mooi huis is het zeker.

Rijke geschiedenis

Villa Verde heeft een rijke geschiedenis, met als dieptepunt een verwoestende brand in 1969 die een deel van de oorspronkelijke villa in de as legde. Na de brand is de villa liefdevol gerestaureerd en in ere hersteld.

Oudere bewoners uit Almelo zullen het zich vast nog herinneren, de woning had jarenlang donkere lambrisering aan de buitenkant. Het bruine hout is in 2011 vervangen door een frisse laag wit stucwerk. De villa is niet alleen fraai aan de buitenkant, ook het interieur bevat een aantal unieke elementen.

Sfeer en gezelligheid

De ruimtes op de begane grond ademen sfeer en gezelligheid, glas in lood ramen met overal uitzicht op de heerlijke grote tuin. In de knusse huiskamer valt het oog meteen op het gewelfde plafond van houtfineer. En bij de trapopgang wordt u begroet door een uit hout gesneden papegaai die symbool staat voor kennis en wijsheid. Een verwijzing naar de school die ooit huisde in het pand. De papegaai staat ook voor de diversiteit van de vele bewoners die deze plek ooit thuis noemden en de ouderen die er nu wonen.

Villa-Verde-Saamborgh-Tuin-met-Kas

Unieke vondst bij verbouwing

Sinds 2011 is Villa Verde een woonzorglocatie voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben. Tijdens de verbouwing tot zorgvilla zijn er twee briefjes gevonden, opgerold in een glazen fles. In 1930 zijn de perkamentjes in een muur gemetseld. De briefjes hebben de brand en de diverse renovaties overleefd. De handgeschreven briefjes hangen ingelijst aan de muur, een herinnering aan de eerste bewoners.

Open dag bij Villa Verde en Villa de la Porte

Op de open dag kunt u kennismaken met het unieke woonzorgconcept van Saamborgh. Saamborgh biedt zorgondersteuning voor ouderen. We bieden ouderen met geheugenproblematiek en/of somatische klachten een nieuw thuis in een huiselijke setting. Er is veel vraag naar deze persoonlijke manier van wonen en zorg ineen.

Zelf beleven en sfeer proeven

U bent van harte welkom bij Villa Verde en Villa de la Porte om sfeer te proeven en rond te kijken op beide locaties. Ze zijn aan de achterzijde verbonden waardoor u gemakkelijk heen en weer kunt lopen. Tijdens de open dag kunt u onze villa’s en de appartementen bekijken, een wandeling maken door de tuin en krijgt u informatie over het wonen en het woongemak. Maak kennis met onze zorgmedewerkers, zij vertellen u graag meer over 24 uur zorg in de nabijheid, uw welzijn, mobiliteit, (thuis)zorg en onze ouderenzorg. Met onderstaand formulier kunt u zich opgeven voor de open dag.