Skip to main content

De wereld aan uw voeten

Startup Wereldbeleving verraste de bewoners van Saamborgh Hoge Haeghe met een virtual reality-tour (VR).

Met een 3D-bril kunnen de bewoners vanuit de eigen stoel of bank virtueel een bezoek brengen aan een stad of attractie. Een mooi initiatief voor ouderen die door dementie en/of somatische klachten veel binnen zitten. Zo kunnen ze hun wereld verbreden en herinneringen ophalen.

3D-belevenissen

Onder begeleiding van Justin van Wereldbeleving gingen onze bewoners virtueel op stap. Met een 3D-bril de wijde wereld in, het is even wennen zo’n bril maar al snel hoorden we “ooohh’s” en
“aaahh’s”. Door de langzame beelden kunnen ouderen alles goed in zich opnemen. Tijdens de tour is er ook visuele begeleiding van een gids.

De virtuele tour van een zonovergoten Floriade wekte veel bewondering. De prachtige bloemen en planten kon je bijna vastpakken, zo dichtbij. Een enthousiaste bewoner vertelde dat het deed denken aan de tuin van vroeger. Het was een hele bijzondere eerste ervaring met een VR-tour.

Reizen doe je samen

Voor veel ouderen is het helaas niet meer mogelijk om er spontaan op uit te gaan. Gezellig met kinderen, familie of vrienden een virtuele reis maken naar Amsterdam of de kerstmarkt is dan een mooi alternatief. Je kan samen nieuwe plekken ontdekken en beleven.

Wereldbeleving Saamborgh Hoge Haeghe

Kijken en bewegen

Het is niet alleen maar stilzitten en kijken met een VR-tour. Met een stoelfiets kunnen bewoners actief meebewegen met de beelden. Waterfietsen door de jungle van Afrika of een fietstour langs alle bezienswaardigheden van Parijs. Met een stoelfiets wordt de beweeglijkheid vergroot en dat is weer goed voor de gezondheid.

Herinneringen ophalen

Nog een keertje door je oude straatje lopen of naar de school van vroeger. Met Google Maps beelden kunnen mensen hun oude huis nog een keer zien zoals ze het zich kunnen herinneren. Vooral voor mensen met dementie is een VR-tour naar hun oude dorp of buurtje een reis van herkenning. Ze kunnen virtueel lopen door straatjes en dwalen langs herinneringen. Er komen veel verhalen los en bewoners reageren soms emotioneel op de beelden die ze zien.

Wachtrijen

Wachtrijen bij attracties zijn normaal, dus ook bij de VR-tour van Wereldbeleving. Bewoners die normaal niet mee doen met activiteiten, doen mee! Iedereen wil het meebeleven. De lichtjestour en de virtuele kerstmarkt in Düsseldorf waren echte publiekstrekkers. De volgende VR-tour bij Saamborgh staat al gepland en iedereen is nieuwsgierig waar de reis naar toe gaat.