Tjalmastraat 5 7001 EX Doetinchem 085 - 273 74 13

Blog: Meten is weten. Of toch niet?

Eind januari – in Amsterdam – voor de Corona crisis – trekken honderden kinderen uit groep 8 plus hun ouders van middelbare school naar middelbare school. Het moment vanaf de open dagen tot plaatsing op de school waar je de middelbareschooltijd gaat doorbrengen is een ware uitputtingsslag. Er is een systeem van loting, en je moet 12 scholen op je voorkeurslijst zetten. Dat betekent minstens 12 open dagen bezoeken; hoe maak je de keus?

Een wiskundige formule is er niks bij

Wij waren dit jaar goed voorbereid, want we hadden deze race al eens eerder gelopen met onze oudste. Even de Excelsheet bijgewerkt (papa’s taak), met uitgebreide specificaties (fietsafstand, speciale profielen, slagingspercentage, etc.). Plussen en minnen. Puzzelen, nadenken en analyseren, onze keuken hing vol met gele briefjes met namen van scholen.

Op basis van gevoel???

Na ons door 15 open dagen geworsteld te hebben kwamen we op een mooie dag eind februari aan bij de laatste school, het Geert Groote College in Amsterdam. Na een half uur rondgereden te hebben om een dure parkeerplaats te bemachtigen liepen we richting school. Wachtend in de rij met kinderen en vermoeid ogende ouders stappen we eindelijk de school binnen. Mijn dochter zet letterlijk twee stappen het gebouw in en zegt: ‘Het voelt hier echt goed en fijn. Dit wordt mijn nummer 1. Hier wil ik naartoe!’

De strijd is gestreden

Papa kijkt bedenkelijk. En de Excelsheet dan?! Een paar jaar geleden had deze school niet zo’n goed slagingspercentage en tot overmaat van ramp is het ook nog een Vrije school! Op 2 april kwam het verlossende woord. Onze dochter is geplaatst op de school van haar eerste keus! Haar blijdschap is enorm ‘want dat was de enige school die goed voelde’, en wij zijn ook blij. De strijd is weer gestreden.

Sfeer is niet meetbaar

Alle voorbereidingen, planningen, uitzoekwerk en Excelsheets ten spijt, uiteindelijk maakt het gevoel wat je hebt bij een plek, een school, een organisatie, het verschil. Dat geldt ook voor Lang Leve Thuis. Ja, de ‘harde kant’ van kwaliteit hebben we op orde. Maar wij hechten juist zo vreselijk veel aan de ‘zachte kant’ van kwaliteit. De sfeer binnen de locaties, de gezelligheid en warmte die je voelt als je binnenkomt. Dat kun je niet meten, in een Excelsheet zetten of afdwingen, maar je kunt het wel voelen.

Benieuwd geworden naar onze locaties? Wij geven u graag (vanwege corona) een digitale rondleiding.

Groet,

Joyce,
Kwaliteitscoördinator Lang Leve Thuis